Népszerű bejegyzések

Népszerű bejegyzések

Népszerű bejegyzések

2011. március 30., szerda

Álmaink


színen az összes szereplő, Magyar Lacit és Lakatos Lacit kivéve

Szereplők:

  1. Zsigó Krisztián
  2. Varga Andor
  3. Algács Anikó
  4. Orgován Márton
  5. Jónás Klári
  6. Jóni Dávid
  7. Rostás Roland
  8. Berki Misi
  9. Jóni Klaudia
  10. Boros Magdi

Bevezetés

Mindenki a babzsákokon, vagy mellette a földön ül, Krisztiánt nézik, hallgatják, vele együtt énekelnek: Caramel: Gyermekként álmodtam és ….

Magyar Laci bejön oldalról: Nagyon szép volt ez a dal, ilyen jó hangulatban jobban esik majd az elalvás is! Mindenki menjen a saját szobájába, gyerekek, mert kapcsolom a villanyt! Takarózz be Marcikám! Ejnye, Klárika! Miért nincs huzat a párnádon? Tessék szépen felhúzni! Na, várj, segítek, jó?

A gyerekek kezdenek elcsendesedni, mindenki elhelyezkedik, fekszik, csend van.

Magyar Laci: Aludjatok jól gyerekek, álmodjatok szépeket!

1. (Andor -)

Laci lekapcsolja a villanyt, megszólal egy halk, nyugtató zene, kb. 15 másodpercig szól, majd hirtelen égzengés, csattogás. Andor dobálja magát álmában. Bejön Klaudia, Roli és Misike, odakuporodnak az ágya mellé.

Lakatos Laci részegen tántorogva, ordítva jön be hátulról. A fény Andort világítja meg és mellette Misikét és Rolit, de látható az is, ami még a színpadon történik.

Lakatos Laci: Erzsi! Hol a bánatban vagy? Éhes vagyok! Hozzál valamit enni! Minek van itt ilyen átok sötét?

Klaudia: Csendesebben már, ne ordíts, alszanak a gyerekek!

Laci: Kuss legyen! Hozzad már azt a kaját, hányszor mondjam?! Laci lökdösi, rángatja Klaudiát, aki elbotlik. Laci tovább cibálja

Klaudia: Hozom, csak ne ordíts, felébreszted a kicsiket!

Andor: Apa, ne bántsd anyát!

Roli, Misike: Apa, ne!

Laci Klaudiát rángatva balra kimegy a színről, a kicsik is kimennek, Andor visszafekszik, tovább hánykolódik, majd a csendes, nyugtató zenére megnyugszik.

2. (Marci +)

Halkan szól a zene, 10 másodperc után váltás van a zenében, latin tánczene szó, amely egyre felerősödik. Marci felkel az ágyból, táncolni kezd, Anikó csatlakozik hozzá, együtt táncolnak. A zene végén hangszóróból éljenzés, taps. A gyerekek visszafekszenek az ágyba, ismét halk zene szól, mindenki békésen alszik.

3. (Klári -)

Ismét hangos, nyugtalanító zene, zajok? Hangos, erőszakos kopogás a hangszóróból. A fény Klárit világítja meg, aki láthatóan nyugtalanul alszik, hánykolódik. Klaudia odaül mellé Misikével és Rolival, simogatja Klári fejét, csitítgatja.

Laci a kopogás után bejön balról

Laci: Jó reggelt kívánok, anyuka! Megjött a gyerekek beutaló határozata, intézetbe kell vigyük őket! Ne akadályozza a munkát, segítsen őket kivinni a kocsihoz!

Klaudia: De hát arról volt szó, hogy még nem viszik el őket! Holnap már lesz villanyunk és tűzifát is szerzünk valahonnan!

Laci: Gyertek gyerekek, mennünk kell! Megfogja a kicsik kezét, Klaudia Klárikával megy utánuk, de Klári kintről visszaszalad, visszaveti magát az ágyra.

Klári: Anya, én nem megyek sehová! Itthon akarok maradni! Megszólal a zene halkan, lassan Klári is megnyugszik. A kellemes zene felerősödik, kb. 10 másodpercig szól, hangosan.

4. (Anikó +)

A fény Anikót világítja meg, aki mosolyog álmában. Közben Roli, Misike, Andor, Klári, Marci, Dávid, Klaudia és Magdi beülnek az iskolapadba. Anikó felkel és bemegy az órára.

Anikó: Jó reggelt Gyerekek! Ki ma a hetes? Jelentést kérek!

Roli: Tanárnéninek jelentem, az osztály létszáma teljes, nem hiányzik senki!

Anikó: Köszönöm Rolika! Üljetek le, és figyeljetek! Ma egy különleges állatról fogunk tanulni. Ez az állat a vízben él, és azt szoktuk róla mondani, hogy kedves és az ember jó barátja. Mit gondoltok, mi ez az állat?

Mindenki jelentkezik.

Anikó: Misike!

Misike: Szerintem a delfin.

Anikó: Úgy van, a delfin! Nagyon okos vagy. Na, lássuk csak, ki mit tud a delfinről?

Ki tudja megmondani, hogy mivel táplálkozik a delfin? Magdika!

Magdika: Szerintem halat eszik.

Anikó: Igen, jól tudod. Klárika! Szerinted miért mondjuk azt, hogy a delfinek nagyon okosak?

Klárika: Mert hangok alapján tájékozódnak és nevek szerint is megkülönböztetik egymást. Azt is hallottam, hogy beteg gyerekeknek is tudnak segíteni abban, hogy meggyógyuljanak.

Anikó: Úgy látom, hogy nagyon sok mindent tudtok a delfinekről. Szeretnétek élőben is látni delfint?

Mindenki: Igen, igen!

Anikó: Rendben, akkor hamarosan elmegyünk az állatkertbe, és megnézzük a delfineket!

Mindenki: Hurrá, jaj, de jó!

Elsötétedik a szín, a főszereplők visszafekszenek, a többiek kimennek a színről, Roli és Misike balra, Klaudia és Magdika jobbra.

Kellemes zene szól, a fény Dávidra vetődik, aki szépet álmodik, de hirtelen felriad, felül az ágyán.

5. (Dávid -)

Dávid: Apa! Anya! Jaj, anya, hová tűntetek? Csak álmodtam… Hát, mégis meghaltatok, nem vagytok itt velem, megint itt hagytatok! Nem akarok egyedül lenni! A szüleimet akarom! Nem akarok gyerekotthonban élni! Anya!

Közben Klaudia, Magdika, Misike és Roli átmennek a színpad másik oldalára. (Dávid mögött mennek át, hogy ne legyenek háttal a nézőtérnek, amikor beszélnek hozzá.)

Misike elmegy Dávid mellett, megsimogatja a fejét, továbbmegy.

Klaudia: Ne sírj, nem vagy egyedül!

Magdika: Látod, én sem sírok, pedig nekem is rossz!

Rolika: Meglátod, jó lesz itt! Jössz játszani?

A színpad ismét elsötétedik, Dávid visszafekszik, elalszik.

6. (Klári +)

Szomorú, lágy zene, ami hamarosan vidámabbra vált. A fény Klárikát világítja meg. Rolika és Misike egy piros futószőnyeget gurít végig a színpadon. Lacinál mikrofon, közben szól a zene.

Lakatos Laci: És most jöjjön az idei tavaszi kollekció legújabb darabja. Igen, ismételten a vidám színeké a főszerep! Világhírű modellünk Párizsból érkezett haza, kifejezetten azért, hogy Önöknek megmutathassa ezt a szép darabot!

Klárika végigsétál a színpadon, tesz néhány tánclépést, visszasétál a szőnyegen. A hangszóróból taps, bravó, bravó bekiabálások. A hangok halkulnak, Klárika visszafekszik a helyére.

7. (Anikó -)

Egyre hangosodó, szomorú zene szól, néhány hangos zaj, csattanás. A színpadra bejön Klaudia. Széket hoz a kezében, leteszi, majd ráül. A zsebéből gyógyszeres dobozokat vesz elő, szétszórja a szék mellé. A fény Anikót mutatja, aki rosszul alszik, majd felébred. Meglátja a széken eszméletlenül fekvő Klaudiát. Odaszalad hozzá, közben észreveszi a földön szétszórt gyógyszeres dobozokat, egyiket-másikat felveszi, nézi. Kiabál, közben Klaudia fejét simogatja.

Anikó: Anya, mi van veled? Jaj, anya, mit csináltál? Istenem, segítsen valaki! Mentőt!

Elsötétedik a szín, Anikó visszafekszik, láthatóan rosszul alszik, dobálja magát. Közben Klaudia összeszedi a gyógyszeres dobozokat, kimegy, a széket is kiviszi.

8. (Andor +)

Halk, lágy zene szól, ami lassan átvált a break zenére. A zene egyre hangosabban szól. A fény Andort világítja meg. Bejön Roli, Magdi, Misike, táncolnak. Közben Marci is csatlakozik hozzájuk, majd a végén Andor is.

Tánc.

9. (Marci -)

A tánc végén Andor és Marci visszafekszenek a helyükre, a többiek kimennek oldalra.

Még folytatódik halkan a zene, majd dörgés, csattogás. Misike és Roli visszamennek a színpadra. A fény Marcit világítja meg. Roli és Misike ébresztgeti Marcit.

Roli: Marci! Marci! Éhes vagyok és félek is! Együnk valamit Marci!

Marci: Nincs itthon semmi, nem tudok nektek mit adni!

Roli: Hol vannak anyáék? Mikor jönnek már?

Marci: Nem tudom, de biztos haza jönnek valamikor! Ne nyafogjatok, feküdjetek szépen vissza!

A kicsik kimennek a színpadról, Marci visszafekszik.

10. (Dávid +)

Kellemes, vidám zene szól, mint valami lovasversenyen. A fény Dávidot mutatja, aki láthatóan szépet álmodik, mosolyog, majd felül. Fejére teszi a lovaskobakot, hóna alá veszi a nyerget és előre jön. A közönségnek beszél.

Dávid: Ez a lovaglás most nagyon jó volt! Pajkos gyönyörűen ment, még vágtattunk is! Egyszer úgyis híres lovas lesz belőlem! Megnyerem az összes versenyt és saját lovat veszek magamnak!

Magyar Laci jobbról bejön, odamegy Dávidhoz.

Árpi bácsi! Árpi bácsi! Találtam egy szép verset, meg tetszik hallgatni? Egy kiscsikóról szól, az a címe, hogy Mirza! Simon István írta.

Dávid elmondja a verset, majd visszafekszik.

Befejezés

Minden gyerek alszik, csend van, majd bejön Magyar Laci.

Magyar Laci: Gyerekek! Jó reggelt! Ébredezzetek, mert hamarosan indulni kell az iskolába.

Klárika: Máris kelni kell? Olyan érdekes dolgokról álmodtam, Árpi bácsi!

Magyar Laci: Majd később elmeséled, jó, Klárikám? Most bekapcsolom nektek a zenét, hátha gyorsabban megy a felkelés…

Kifelé tart, közben odamegy a magnóhoz, úgy tesz, mintha bekapcsolná.

Krisztián már korábban felült az ágyán, most kezébe veszi a gitárt és énekelni kezd.

Krisztián: Múlnak a gyermek évek, nincs visszaút…

Mindenki bejön a színpadra, leülnek, mint a darab elején. A refrénnél mindenki feláll, együtt éneklik a dal végét.

A zene végén mindenki meghajol, együtt, kézfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése